• Alumni  
  • Sitemap
  • Korporativna Odgovornost
 
HRVATSKA
 
 

Aktivnosti spajanja i preuzimanja (M&A) u SIE/JIE 2010.

Aktivnosti na području M&A stagniraju od 2007. godine. Međutim, prema novoj studiji tvrtke Roland Berger broj i vrijednost transakcija spajanja i preuzimanja od 2010. ponovo raste. U toj godini globalna vrijednost M&A blago se oporavila s ukupnim rastom od 2,5%. Tijekom tog razdoblja uočen je pomak prema tržištima u razvoju – dok se vrijednost M&A u Europi smanjila za 15%, a u Sjevernoj Americi za 8%, u ostatku svijeta porasla je za 48%.

Središnja i istočna Europa (uklj. Rusiju i Tursku) čini oko 10% ukupne vrijednosti spajanja i preuzimanja u Europi što je najviši zabilježeni postotak do sada.

Rusija je uspjela održati svoj dominantni položaj u SIE. U razdoblju od 2000. do 2010. udio Rusije kao ciljnog tržišta iznosio je 57 % vrijednosti ukupnog poslovanja, a kao zemlje ulagača 79%. Prema studiji većina ulaganja (43%) ostvarena je u energetskom sektoru, no znatan rast zabilježen je i u sektoru telekomunikacija.

U usporedbi s regijom Središnje i Istočne Europe tržište M&A u Jugoistočnoj Europi još uvijek je izrazito nestalno. Općenito gledano na tom području preuzimanja nisu tako česta što se odražava i u niskoj prosječnoj vrijednosti poslovanja. Unatoč tome, 2010. u JIE ostvareno je više preuzimanja nego u SIE. Dvije takve aktivnosti uvrštene su među vodećih 15 preuzimanja proteklog desteljeća: Atlantic Grupa preuzela je Drogu Kolinsku, dok je Alfa Finance Holding preuzela Alfa Telecom u Turskoj. U razdoblju između 2000. i 2010. Slovenija slovi kao najaktivnija akviziterska zemlja u JIE dok se Srbija nalazi na drugom mjestu. Najzanimljivija zemlja za akvizicije bila je Bugarska.

Autor studije, dr. Vladimir Preveden, komentirao je glavne razlike među sektorima u JIE: „Najzanimljiviji sektori za ulaganja u JIE 2010. bili su mediji i zabavna industrija te sektor robe široke potrošnje kao što su poljoprivredni proizvodi, hrana i piće, lijekovi, proizvodi za kućanstvo i tekstil.“ S druge strane, telekomunikacije i financije izgubile su dominantan položaj koji su zauzimale 2000.
20.09.2011.
Top

More news